Winners of 2013 Lumen Awards

Winners of 2013 Lumen Awards


The New York City Section of the Illuminating Engineering Society (IESNYC) has named the recipients of the 2013 Lumen Awards, which recognize excellence, professionalism, ingenuity, and originality in lighting design. Seven New York City lighting design firms earned honors for projects in three different categories: the Lumen Award of Excellence, the Lumen Award of Merit, and a Lumen Citation. Lumen Citation and Merit Award winners are eligible for the International Illumination Design Awards (IIDA) from the IES.

The winning projects and their firms are:

AWARDS OF EXCELLENCE

East River Waterfront – Pier 15 and Esplanade, New York City
Lighting Designer: Tillotson Design Associates
Suzan Tillotson, Erin DeVries, Megan Pfeffer 
Architect: SHoP Architects
Landscape Architect: Workshop: Ken Smith Landscape Architect
Client: NYC Economic Development Corporation

The lighting for the esplanade provides illumination levels that promote nighttime pedestrian use and convey a sense of safety without distracting from the view of the water. LED light slots within staggered benches guide pedestrians along the main esplanade thoroughfare, while the custom purple vertical girder offers soft and glare-free illumination courtesy of indirect lighting. Indirect lighting also defines the pier’s underside, where fluorescent fixtures connect the upper and lower levels of new public space.

 


Photo by John Muggenborg


Mall of America – East Boulevard Renovation, Bloomington, Minnesota
Lighting Designer: Cooley Monato Studio
Renee Cooley, Jenny Ivansson, Adam Kroll
Architects: Gabellini Sheppard Associates, DLR Group
Rotunda Feature Fabricator: Eventscape
Client: Mall of America

A sculpture of concentric rings, sloped to echo the curvature of the ceiling, floats above the rotunda of this renovated section of the mall. Shrouded in stainless steel mesh and uplit by LEDs, a four-level elevator core serves as another sculptural element in the public space. Dimmable LEDs encase fabric rings as a perimeter cove encircles the piece, while cove lights inspired by Bauhaus artist Josef Albers frame ceiling paintings. Tiered translucent acrylic panels on the underside of pedestrian bridges are backlit.

 


Photo by Don Wong


Miho Institute of Aesthetics – Chapel, Shigaraki, Japan
Lighting Designer: Fisher Marantz Stone
Paul Marantz, Zack Zanolli, Michael Hemmenway, Michael Lombardi 
Architects: I.M. Pei Architect, io Architects, Masatoyo Ogasawara Architects
Client: Miho Institute of Aesthetics

I.M. Pei found his inspiration for the teardrop-shaped building by folding a simple square of paper into a cone and the drape of an oriental gown. The lighting system responds to this form with only three lighting elements: a circular chandelier overhead, structured like a bicycle wheel with a steel tube core and three spokes; a cove where the walls meets the floor; and a stanchion supporting a line of AR111 gimbals lighting the altar. LED miniature step lights, which are regressed into the sidewalls, climb the limestone staircase.

 

 


Photo by Higashide Photo Studio


 
AWARDS OF MERIT

Clyfford Still Museum, Denver, Colorado
Lighting Designer: Arup
Brian Stacy, Chris Rush, Rohit Manudhane
Architect: Allied Works Architecture
Client: Clyfford Still Museum

Custom-formed cast-in-place perforated concrete ceilings filter and diffuse daylight into the galleries, where electric lighting for artwork is minimized. Smaller galleries without daylight house sensitive works on paper. A perforated ceiling brings uniformity to the daylit areas.

 


Photo by Jeffrey Bittermann


Logan, New York City
Lighting Designer: Lighting Workshop
Steven Espinoza
Architect: SO-IL
Client: Logan

Two symmetrical rectilinear spaces each feature a long work table that can accommodate work groups of any size. Glass walls divide the end section of the continuous tables, creating private spaces. A deep backlit ceiling cavity maximizes lamp spacing within. Floor-to-ceiling translucent fabric walls separate the central work areas, inviting in natural light.

 


Photo by Naho Kubota


Richard B. Fisher Building - Brooklyn Academy of Music (BAM), Brooklyn, New York 
Lighting Designer: Cline Bettridge Bernstein Lighting Design
Francesca Bettridge, Michael Hennes, Nathalie Faubert, Jiyoung Lee
Architect: H3 Hardy Collaborative Architecture
Client: Brooklyn Academy of Music

The lighting features of this performing arts center needed to work within the building’s landmark status. As such, concealed LED strips in the coffered ceilings illuminate the lobby, complemented by frosted glass risers with color-changing LED strips on the staircase.

 


Photo by Francis Dzikowski


Torre Iberdrola, Bilbao, Spain
Lighting Designer: Cline Bettridge Bernstein
Francesca Bettridge, Michael Hennes, Nathalie Faubert
Architect: Pelli Clarke Pelli Architects
Client: Iberdola

The generally overcast weather of the city presented a challenge to designers wanting to create a light, airy ambiance for the public spaces.  Compact fluorescent lights recessed in the ceiling illuminate the lobby, while LEDs light ribbons of glass in the floor from below.

 


Photo by Jeff Goldberg



CITATION AWARDS

Park Hyatt, Washington, D.C. (For the Complete Transformation of a Space through Lighting)
Lighting Designer: Reveal Design Group
Ken Ventry, Levia Lew
Architect: Gonzalez Architects
Client: Hyatt Group

A clean lighting scheme provides airiness to a subterranean space, overcoming challenges of limited ceiling heights, shallow plenum space, and cove depths. Custom pendants shimmer under the angled ceiling, and textured channel glass at the stair banister glows with linear LEDs. Backlit channel glass also appears behind the banquette, accentuates the horizontal lines of the upholstered wall.

 


Photo by Levia Lew


St. Katharine Drexel Chapel - Xavier University of Louisiana, New Orleans (For the Use of Light to Transform Architecture)
Lighting Designer: Cline Bettridge Bernstein Lighting Design
Francesca Bettridge, Michael Hennes, Sang Lee, Jeff Hoenig, Nehal Youssef
Architect: Pelli Clarke Pelli Architects
Client: Xavier University of Louisiana

A large skylight around the perimeter of the roof serves as a major source of light, filtered through a perforated metal screen. Track-mounted wallwashers placed around the screen’s perimeter recreate the natural lighting effect on cloudy days and at night. Accent lights mounted in the ceiling reflect off the surface.

 


Photo by Jeff Goldberg

©Copyright 2009-2013 wholly owned by Hansenc. All Rights Reserved.